Poznaj warsztat

prawdziwego baristy

O parzeniu espresso

Prawidłowe przygotowanie tej niewielkiej, mocnej kawy jest warunkiem właściwego smaku każdego tradycyjnego kawowego napoju. Nawet najmniejszy błąd może zniweczyć nasze wysiłki. Stabilny, powtarzalny smak jest wynikiem treningu, wiedzy i doświadczenia baristy.

O spienianiu mleka

Spienione mleko jest składnikiem większości klasycznych włoskich napojów oraz dużej części kreacji kawowych. Prawidłowa technika gwarantuje, że uzyskamy mleko o właściwej temperaturze oraz pianę, która będzie gładka, błyszcząca i delikatna. Dopiero wtedy można myśleć o pięknych wzorach na powierzchni kawy.

O czyszczeniu ekspresu

Podczas parzenia kawy w różnych miejscach osadzają się pozostałości naparu. Brak dbałości o czystość ekspresu doprowadzi do pogorszenia jakości przygotowywanej kawy, a finalnie może nawet spowodować poważną awarię urządzenia. Regularne czyszczenie ekspresu to obowiązek każdego dobrego baristy.

Potrzebujesz indywidualnej porady?

Napisz do nas!