Świeżo mielona kawa
Orzechowa, trwała
crema na espresso
Gładka i błyszcząca
piana mleczna
Temperatura mleka 65-70 st.C
Chyba najbardziej „włoski” ze wszystkich napojów bazujących na espresso.
Cappuccino to espresso z dodatkiem gorącego mleka i piany mlecznej, dzięki temu
smak kawy jest delikatniejszy.
Cappuccino powinno być serwowane wyłącznie w filiżance, dopuszczalne
pojemności to 140 do 190 ml.
Temperatura serwowania cappuccino to ok. 60 – 65 st. C. Z założenia jest to napój
gotowy do wypicia, który nie musi stygnąć.
1. Wlewanie espresso do średniej filiżanki
2. Spienianie mleka
3. Wlewanie spienionego mleka do średniej filiżanki
4.Posypywanie piany czekoladą
Świeżo mielona kawa
Orzechowa, trwała
crema na espresso
Gładka i błyszcząca
piana mleczna
Temperatura mleka 65-70 st.C