1
Spienianie mleka
Mleko powinno być spienione z zachowaniem odpowiednich proporcji gorącego mleka i piany. Staramy się, aby pianka była złożona z jak najmniejszych pęcherzyków. Dzięki temu będzie trwała i estetyczna.
2
Wlewanie mleka do szklanki
Po spienieniu mleka odczekujemy kilkanaście sekund, aby piana oddzieliła się od mleka.
3
Zrzucanie na mleko piany mlecznej
Po zrzuceniu na gorące mleko piany mlecznej mamy już 2 warstwy. Trudno to dostrzec, ponieważ zarówno gorące mleko, jak i piana są koloru białego.
4
Wlewanie espresso do dzbanka
Przygotowujemy w dzbanuszku tradycyjne włoskie espresso, 30 ml wody, 7 – 9 gramów drobno zmielonej kawy, czas ekstrakcji 25 – 30 sekund.
5
Wlewanie espresso do szklanki
Zanim wlejemy espresso do szklanki warto je odrobinę rozcieńczyć gorącą wodą oraz sprawdzić, czy widać w szklance granicę między gorącym mlekiem a pianą. Kawę wlewamy delikatnie przez środek warstwy piany. Im delikatniej wlejemy kawę, tym powstanie cieńsza jej warstwa pomiędzy gorącym mlekiem a pianą.
6
Wlewanie espresso do szklanki
Zanim wlejemy espresso do szklanki warto je odrobinę rozcieńczyć gorącą wodą oraz sprawdzić, czy widać w szklance granicę między gorącym mlekiem a pianą. Kawę wlewamy delikatnie przez środek warstwy piany. Im delikatniej wlejemy kawę, tym powstanie cieńsza jej warstwa pomiędzy gorącym mlekiem a pianą.
1. Spienianie mleka
2. Wlewanie mleka do szklanki
3. Zrzucanie na mleko piany mlecznej
4. Wlewanie espresso do dzbanka
5. Wlewanie espresso do szklanki
6. Posypywanie piany czekoladą