Świat baristy

od kuchni

Barista to miano osoby, która zajmuje się profesjonalnym parzeniem kawy. Nazwa pochodzi od dawnej włoskiej nazwy kolby w ekspresie ciśnieniowym. Barista dysponuje nie tylko umiejętnościami technicznymi, ale także wiedzą na temat produktu, jakim jest kawa.

Czynniki decydujące o jakości naparu kawowego włoscy baristas podzielili na 4 elementy i podział ten nazwali „zasadą 4M”. Najważniejszą właściwością tej zasady jest to, że aby uzyskać filiżankę doskonałej kawy, należy wszystkie 4 elementy zasady 4M utrzymać w jak najwyższej jakości. Zaniedbanie któregokolwiek z nich powoduje, że otrzymujemy w filiżance coś, co nie wygląda i nie smakuje tak, jak powinno.

Tylko z dobrej jakości ziaren wydobędziesz najlepsze smaki i aromaty

M1

Ziarno La Miscela

Gatunki
pochodzenie
uprawa
obróbka i palenie

Mielenie to jeden z najważniejszych kroków podczas przygotowywania kawy

M2

Młynek La Machinadosatore

Żarna
mielenie
dozowanie
ekstrakcja

Dobrej jakości urządzenie o stabilnych parametrach i odpowiedniej wydajności to powtarzalny smak kawy

M3

Ekspres La Machina

Rodzaje
parametry
woda

Tylko dobry barista potrafi połączyć wszystkie elementy i zamienić je w filiżankę doskonałej kawy

M4

Człowiek La Mano

Kawa
mleko
umiejętności i doświadczenie