Barista to miano osoby, która zajmuje się profesjonalnym parzeniem kawy. Nazwa pochodzi od dawnej włoskiej nazwy kolby w ekspresie ciśnieniowym. Barista dysponuje nie tylko umiejętnościami technicznymi, ale także wiedzą na temat produktu, jakim jest kawa.
Czynniki decydujące o jakości naparu kawowego włoscy baristas podzielili na 4 elementy i podział ten nazwali „zasadą 4M”.
Najważniejszą właściwością tej zasady jest to, że aby uzyskać filiżankę doskonałej kawy, należy wszystkie 4 elementy zasady 4M utrzymać w jak najwyższej jakości. Zaniedbanie któregokolwiek z nich powoduje, że otrzymujemy w filiżance coś, co nie wygląda i nie smakuje tak, jak powinno.
Tylko z dobrej jakości ziaren wydobędziesz najlepsze smaki i aromaty
Ziarno La Miscela
Gatunki pochodzenie uprawa obróbka i palenie
Mielenie to jeden z najważniejszych kroków podczas przygotowywania kawy
Młynek La Machinadosatore
Żarna mielenie dozowanie ekstrakcja
Dobrej jakości urządzenie o stabilnych parametrach i odpowiedniej wydajności to powtarzalny smak kawy
Ekspres La Machina
Rodzaje parametry woda
Tylko dobry barista potrafi połączyć wszystkie elementy i zamienić je w filiżankę doskonałej kawy