Prawidłowe przygotowanie tej niewielkiej, mocnej kawy jest warunkiem właściwego smaku każdego tradycyjnego kawowego napoju. Nawet najmniejszy błąd może zniweczyć nasze wysiłki. Stabilny, powtarzalny smak jest wynikiem treningu, wiedzy i doświadczenia baristy.
O spienianiu mleka
Spienione mleko jest składnikiem większości klasycznych włoskich napojów oraz dużej części kreacji kawowych. Prawidłowa technika gwarantuje, że uzyskamy mleko o właściwej temperaturze oraz pianę, która będzie gładka, błyszcząca i delikatna. Dopiero wtedy można myśleć o pięknych wzorach na powierzchni kawy.
O czyszczeniu ekspresu
Podczas parzenia kawy w różnych miejscach osadzają się pozostałości naparu. Brak dbałości o czystość ekspresu doprowadzi do pogorszenia jakości przygotowywanej kawy, a finalnie może nawet spowodować poważną awarię urządzenia. Regularne czyszczenie ekspresu to obowiązek każdego dobrego baristy.